Svalbard Skimarathon

Svalbard Skimarathon

Att göra - allmänt

26-30/4 2018

Denna resa är nu fullbokad. Maila oss om du vill stå på väntlista.

Vår populära resa till Svalbard och skidlopp på 42 eller 21 km sker för första gången med eget charterplan från Arlanda direkt till Svalbard. Vi vill göra det enkelt för svenska skidåkare att uppleva Svalbard och dess natur samtidigt som man kan delta på ett äventyrligt skidlopp på 42 eller 21 kilometer. PWT Travel gör nu sin 14:e resa till världens nordligaste skidlopp. I slutet av april är det redan midnattssol och ön visar sig från sin bästa sida. På kvällen arrangeras det bankett med middag, prisutdelningar och dans. Dagarna före och efter loppet finns möjligheter till aktiviteter som hundspann snöskoterturer, båtturer och grottbesök.

Torsdag 26.april reser vi med SAS-charter från Arlanda direkt till Longyearbyen. Återresan sker måndagen 30 maj. Avresan är planerad till klockan 10-11 på förmiddagen så att deltagare från andra flygplatser kan resa inrikes till Arlanda på morgonen.

Lopp/Arrangemang

Årets lopp är det 26:e i ordningen. Distanserna på loppet är 42 km men det finns även möjlighet att medverka på 21 km. På båda distanserna kan man välja tidtagning eller utan tidtagning. Alla klasser är i klassisk stil. Svalbard maraton börjar vid botten av Todalen vid gruva 6 och följer Todalen mot Fritham. Där passeras banans högsta punkt på 430 m. Därefter går det nedför till Gangdalen för att vända och följa samma bana tillbaka till målet. Halv Marathon åkarna vänder efter att ha passerat Fritham.

Om resmålet

Svalbard har en yta som i storlek är något mindre än Svealand, bebodd av lika många människor som det finns isbjörnar samt snöskotrar cirka 3000 st Det finns bofasta människor bara på fyra platser, Longyearbyen ( 2300 ), Barentsburg ( 450 ) , Nye Ålesund (40 ) och Svea (10 ) . Inga vägar förbinder dessa platser utan kan bara nås med båt( juni-aug ), helikopter eller skoter. Orterna ligger på västra sidan av ön som har dragning från Golfströmmen, medan östra sidan har istäckt hav året om. Dessa boplatser är de nordligaste i världen och vi befinner oss ca 120 mil från Nordpolen och det är samma avstånd till närmaste ort på fastlandet i Norge som är Tromsö. År 1928 bestämde världssamfundet att Svalbard skulle vara ett helt fritt land att bo och verka i för hela världen. Samtidigt beslutades det att Norge skulle ha överhögheten, dvs svara för allt det administrativa på ön som skolor, sjukvård, polis, kommunal service och transporter. För detta tas det ut 15% skatt på alla inkomster och varor i övrigt är skattebefriade, vilket gör det attraktivt att bo och verka på ön om man gillar kyla och äventyr.

Svalbard har en mycket ung befolkning som jobbar där ett antal år och sedan återvänder till sitt hemland. De cirka 3000 invånarna fördelas på hela 42 nationaliteter. Efter norrmän kommer svenskar och thailändare i nämnd numerär ordning. Longeyearbyn med sina 2300 invånare har en fantastisk
social service. sjukhus, polis, skola, universitet, affärer, bank, post, hotell, museer, sporthall, simhall, flygplats, för att ta några exempel.

Utflykter

Vi kommer att erbjuda en hel del halv och heldagsutflykter i form av skoterturer, Isgrottsbesök och hundspann.

Hundspann

Här kan man köra sitt egna hundspann, brukar vara populärt. Antal spann och hundar är begränsat så är man intresserad av detta skall man snabbt boka.

Snöskoterturer
Turerna är oftast heldagsturer. Turer till Tempelfjorden, Kap Linne och Östkusten är alla heldag. Sedan har vi en halvdagstur som går till Coles Bay. Turerna är ganska dyra men det är en fantastisk upplevelse att komma den arktiska naturen nära. På snöskoterturerna kan man dels vara
chaufför eller endast passagerare. För alla som anmäler sig på turerna ingår skoteroverall, stövlar ,hjälm mm. Lunch ingår.

Isgrottur
Denna tur har vi haft några gånger men i april-maj är det precis i slutet av säsongen för denna tur så det beror helt på hur vintern ser ut på Svalbard om denna tur blir av.

Utflykter på egen hand. Ett kulturellt besök bör man hinna med på Svalbard i form av museibesök, framförallt är Polarresornas museum och Svalbard museum intressanta.

Till anmälda kommer vi att skicka ut intresse mall för utflykter. Men ni kan redan nu lämna intresseanmälan på turer. ”Först till kvarn”
Länk till utflykter(ladda hem, fyll i och maila tillbaka)

Coal Miners' Cabins

Coal Miners' Cabins

Vei 100-6, Longyearbyen, 9171, Svalbard, Svalbard Skimarathon
Pris gäller inkl. flyg t/r från Arlanda. Del i dubbelrum inkl frukost samt middag första kvällen, re Mer information
Radisson Blu Polar Hotel Spitsbergen(paket inkl flyg)

Radisson Blu Polar Hotel Spitsbergen(paket inkl flyg)

Vei 229-3, 9171 Longyearbyen, Norway, Svalbard Skimarathon
Pris gäller inkl. flyg t/r från Arlanda. Del i dubbelrum inkl frukost samt middag första kvällen, re Mer information
Spitsbergen Hotel(paket inkl. flyg)

Spitsbergen Hotel(paket inkl. flyg)

Longyearbyen, Longyearbyen, 9171, Svalbard, Svalbard Skimarathon
Pris gäller inkl. flyg t/r från Arlanda. Del i dubbelrum inkl frukost samt middag första kvällen, re Mer information
Svalbard Lodge lägenhet

Svalbard Lodge lägenhet

Postboks 538, Longyearbyen, Svalbard, 9171, Svalbard, Svalbard Skimarathon
Pris gäller inkl. flyg t/r från Arlanda. Middag första kvällen, reseledning samt transferbuss från f Mer information

Program

Preliminärt program
26 april: Avresa från Arlanda på förmiddagen ankomst Longyearbyen 3 timmar senare. Incheckning och tid för egen sightseeing i Longyearbyen. På kvällen gemensam middag med program information
27 april: Utflykter samt möjlighet att hämta ut nummerlapparna
28 april: Svalbard Skimarathon. På kvällen bankett fördeltagarna (bokas separat)
29 april: Utflykt dag
30 april: Hemresa på förmiddagen

Priser

PaketprisPris per person
inkl. flyg Arlanda-Svalbard t/r. Del i dubbelrum inkl frukost samt middag första kvällen, reseledning samt transferbuss från flygplatsen på Svalbard.
Radisson Blu14900
Spetsbergen Hotel14900
Coalminers Cabin12900
Hotel Svalbard lodge12400(pris för 4-6 pers)
Startplats marathon1100
Startplats halvmarathon600

Priser avser per person