Midnattssolsgaloppen Alta - Juni 2019

Midnattssolsgaloppen Alta - Juni 2019

Att göra - allmänt

20-24 juni 2019

Ändra midsommarrutinerna och följ med på en resa som man kanske bara gör en gång i sitt liv. För första gången arrangeras den traditionella norska 3-dagars tävlingen Midnattssolsgaloppen ända uppe vid Alta i nordnorge.

-Orientera i tre länder på samma tävling vid Treriksröset

-Uppleva vackra fjordlanskapet i Norge

-Besök Nordkap samt orientera i häftig Finnmarksterräng

Vår resa startar i Luleå vid 11-tiden på förmiddagen torsdagen den 20 juni. Till Luleå kan ni resa med nattåget eller så har jag bokat upp gruppbiljetter med flyg från Stockholm. Efter en kort bussightseeing i Kiruna reser vi vidare till Kilpisjärvi i Finland. Efter incheckning tar vi båten till Treriksröset.

Lopp/Arrangemang

Vi börjar redan på torsdag kväll med en egen orientering vid Treriksröset. Här springer vi slingor i alla tre länderna under samma träning.

Midnattsolsgaloppen är en tredagars tävling med start på kvällen på midsommarafton med långdistans. På lördagen är det en medeldistans och avslutas på söndagen med en långdistans. Alla tre tävlingsområdena är relativt nära Alta.

Första etappen: Vid Sarves alpincenter. Området är präglat av kuperad vildmarksterräng,starten sker uppe på toppen av slalombacken så mycket av kuperingen sker på väg till start

Andra etappen är på samma plats som första etappen. Tävlingen sker i ett annat terrängområde som är måttligt kuperad och en hel del stigar och kulturmark

Tredje etappen är vid Kaiskuru skistadion. Här finns det detaljrika sluttningar med en hel del stigar och skidspår.

Om resmålet

 

Finnmark är det nordligaste av Norges fylken. Ett mycket stort fylke men endast 1,5 % av norska befolkningen bor i Finnmark.

Kända orter förutom Alta i Finnmark är Hammarfest och Kirkenes.

Finnmark drabbades hårt av andra världskriget, då Kirkenes 1941 låg i frontlinjen, och bombades över trehundra gånger av sovjetiskt flyg. Även Vardø och Vadsøbombades, och fartyg drabbades också. Den tyska armén tillämpade vid sin reträtt 1944 den brända jordens taktik, med målet att inte låta några resurser kunna utnyttjas av de sovjetiska trupperna. Detta innebar att nästan alla byggnader och all infrastruktur i området förstördes.

Altaälven flyter genom kommunen och mynnar ut i Altafjorden. Hällristningarna vid Altafjorden återfinns sedan 1985 på Unescos världsarvslista.

Nordkap är en udde med en 307 meter hög klippa som stupar brant ner i Norra ishavet. Nordkap betraktas ofta som det europeiska fastlandets nordligaste punkt

Utflykter

Lördag: Båttur längs Alta älven
Söndag: Nordkap

Vi planerar även för gemensamma middagar i Alta

Hotell Kilpisjärvi

Hotell Kilpisjärvi

Käsivarrentie 14663 99490 Kilpisjärvi FINLAND, Midnattssolsgaloppen Alta - Juni 2019
Pris/natt/person: 2 300 SEK
I Kilpisjärvi bor vi i enklare 2-bäddsrum med dusch och toalett på rummen. Frukost och middag ingår Mer information
Scandic Alta(ingår i resan)

Scandic Alta(ingår i resan)

Løkkeveien 61 Alta , Midnattssolsgaloppen Alta - Juni 2019
Bokning görs via Hotell Kilpisjärven. Här på Scandic Alta bor vi 3 nätter mellan fredag och måndag. Mer information

Program

 

 

Program (preliminärt)
Torsdag 20/6
Utresa från Arlanda 09:25 eller samling vid järnvägsstation i Luleå klockan 11.00. I från Luleå går resan med buss till Kilpisjärvi, lunch längs vägen.  Incheckning och ombyte på vårt boende. Båt över Kilpisjarvi sjön till Treriksröset och träningsorientering. Gemensam middag

Fredag 21/6
Efter frukost avfärd med buss till Alta via Fjordlanskapet i norra Norge. Vid lunchtid inchekning på Scandic Alta. Kl 19:00 Första etappen Midnattsolsgaloppen.

Lördag 22/6
Kl 18:00 Andra etappen Midnattsolsgaloppen. Förmiddagen ev tid för båttur längst Altaälven

Söndag 23/6
KL 11:00 Tredje etappen Midnattsolsgaloppen. Efter tävling erbjuder vi extra utflykt med bussresa till Nordkap

Måndag 24/6
Förmiddagen egen tid i Alta
Hemresa Alta-Oslo-Stockholm 13:10
Ankomst Stockholm 19:00

Priser

 EnkelrumDubbelrumTrippelrumFyrbäddsrum
Paket 19200
Paket 28200
StartavgifterTillkommer

Paket 1, Följande ingår:

Flyg från Arlanda till Luleå samt flyg från Alta till Oslo/Sthlm. Busstransporter Boende 4 nätter del i dbl rum, inkl frukost. En natt i Kilpisjärvi och 3 nätter i Alta.

Paket 2, Följande ingår:

Buss från Luleå till Alta enligt program. Flyg från Alta till Oslo/Sthlm. Busstransporter  Boende 4 nätter del i dbl rum, inkl frukost. En natt i Kilpisjärvi och 3 nätter i Alta.