Svalbard Skimarathon - 27 Apr 2019

Svalbard Skimarathon - 27 Apr 2019

Att göra - allmänt

25-29 April 2019

Vår populära resa till Svalbard och skidlopp på 42 eller 21 km Vi vill göra det enkelt för svenska skidåkare att uppleva Svalbard och dess natur samtidigt som man kan delta på ett äventyrligt skidlopp på 42 eller 21 kilometer. PWT Travel gör nu sin 16:e resa till världens nordligaste skidlopp. I slutet av april är det redan midnattssol och ön visar sig från sin bästa sida.

Vi reser med SAS via Oslo upp till Longyearbyen under torsdagen och hemresa sker på måndagen så det finns 2 dagar för utflykter i detta fantastiska landskap.

Lopp/Arrangemang

Årets lopp är det 27:e i ordningen. Distanserna på loppet är 42 km men det finns även möjlighet att medverka på 21 km På den kortare distansen kan man välja tidtagning eller utan tidtagning. Alla klasser är i klassisk stil.

Svalbard maraton börjar vid botten av Todalen vid gruva 6 och följer Todalen mot Fritham. Där passeras banans högsta punkt på 430 m. Därefter går det nedför till Gangdalen för att vända och följa samma bana tillbaka till målet. Halv Marathon åkarna vänder efter att ha passerat Fritham.

Om resmålet

Svalbard har en yta som i storlek är något mindre än Svealand, bebodd av lika många människor som det finns isbjörnar samt snöskotrar cirka 3000 st

Det finns bofasta människor bara på fyra platser, Longyearbyen ( 2300 ), Barentsburg ( 450 ) , Nye Ålesund (40 ) och Svea (10 ) . Inga vägar förbinder dessa platser utan kan bara nås med båt( juni-aug ), helikopter eller scooter . Orterna ligger på västra sidan av ön som har dragning från Golfströmmen, medan östra sidan har istäckt hav året om. Dessa boplatser är de nordligaste i världen och vi befinner oss ca 120 mil från Nordpolen och det är samma avstånd till närmaste ort på fastlandet i Norge som är Tromsö.

År 1928 bestämde världssamfundet att Svalbard skulle vara ett helt fritt land att bo och verka i för hela världen. Samtidigt beslutades att Norge skulle ha överhögheten, dvs svara för allt det administrativa på ön som skolor , sjukvård , polis , kommunal service och transporter. För detta tas ut 15 % skatt på alla inkomster och varor i övrigt är skattebefriade, vilket gör det attraktivt att bo och verka på ön om man gillar kyla och äventyr.

Svalbard en mycket ung befolkning som jobbar där ett antal år och sedan återvänder till sitt hemland. De 2cirka 3000 invånarna fördelas på hela 42 nationaliteter. Efter norrmän kommer svenskar och thailändare i nämnd numerär ordning.

Longeyearbyn med sina 2300 invånare har en fantastisk social service. sjukhus, polis,skola, universitet , affärer , bank , post , hotell , museer , sporthall , simhall , flygplats ,  för att ta några exempel .

Utflykter

Vi kommer att erbjuda en hel del halv och heldagsutflykter i form av stattur i Longyearbyen,skoter turer, Isgrotts besök och hundspann.

 

Statstur

På fredagen har ni möjlighet att följa med på 2 timmars tur med buss Samt avslut i Svalbard museet. Ni får all information om Longyearbyen och Svalbard av mycket kunniga guider

 

Hundspann

Här kan man köra sitt egna hundspann, brukar vara populärt Antal spann och hundar är begränsat så är man intresserad av detta skall man snabbt boka

 

Snöskoter turer

Turerna är oftast heldags turer. Turer till Tempelfjorden, Kap Linne och Östkusten är alla heldag. Sedan har vi en halvdagstur som går till Coles Bay. Turerna är ganska dyra men det är en fantastisk upplevelse att komma den arktiska naturen nära. På snöskoter turerna kan man dels vara chaufför eller endast passagerare. För alla som anmäler sig på turerna ingår skoteroverall, stövlar ,hjälm mm. Lunch ingår.

Isgrott tur

Denna tur har vi haft några gånger men i april-maj är det precis i slutet av säsongen för denna tur så det beror helt på hur vinter ser ut på Svalbard om denna tur blir av.

Mary Anns Polarrigg

Mary Anns Polarrigg

Skjæringa, 9171 LONGYEARBYEN , Svalbard Skimarathon - 27 Apr 2019
Pris/natt/person: 3 225 SEK
Här kan man få känsla av hur gruvarbetarna bodde för länge sedan. Men numera är Mary Anns en kombina Mer information
Radisson Blu Polar Hotel Spitsbergen(paket inkl flyg)

Radisson Blu Polar Hotel Spitsbergen(paket inkl flyg)

Vei 229-3, 9171 Longyearbyen, Norway, Svalbard Skimarathon - 27 Apr 2019
Pris/natt/person: 3 725 SEK
Pris gäller inkl. flyg t/r från Arlanda. Del i dubbelrum inkl frukost samt middag första kvällen, re Mer information
Svalbard Lodge lägenhet

Svalbard Lodge lägenhet

Postboks 538, Longyearbyen, Svalbard, 9171, Svalbard, Svalbard Skimarathon - 27 Apr 2019
Pris/natt/person: 3 100 SEK
Pris gäller inkl. flyg t/r från Arlanda. Middag första kvällen, reseledning samt transferbuss från f Mer information

Program

Preliminärt program
25 april: Avresa från Arlanda på förmiddagen ankomst Longyearbyen 3 timmar senare. Incheckning och tid för egen sightseeing i Longyearbyen. På kvällen gemensam middag med program information
26 april: Utflykter samt möjlighet att hämta ut nummerlapparna
27 april: Svalbard Skimarathon. På kvällen bankett fördeltagarna (bokas separat)
28 april: Utflykt dag
29 april: Hemresa på förmiddagen

Priser

PaketprisPris per person
inkl. flyg Arlanda-Svalbard t/r. Del i dubbelrum inkl frukost samt middag första kvällen, reseledning samt transferbuss från flygplatsen på Svalbard.
Radisson Blu14900
Mary Anns Polarrigg12900 dbl, 14200 sgl
Hotel Svalbard lodge12400(pris för 4-6 pers)
Startplats marathon m tid1250
Startplats marathon utan tid940
Startplats halvmarathon900
21 km u/tid685
21 km (ungdom)200

Priser avser per person